Veiligstellen Schoorstenen

Fledderman Bouw is erkend en voert opdrachten uit voor Centrum Veilig Wonen. Wij hebben inmiddels flink wat ervaring opgedaan met het toepassen van veiligheidsmaatregelen bij woningen in het aardbevingsgebied. In deze nieuwsbrief gaan we specifiek in op het onderdeel ‘veiligstellen van schoorstenen’.

Globaal genomen zijn er vier oplossingen om onveilige situaties aan te pakken;

  1. Verwijderen van de schoorsteen;
  2. Verwijderen van de schoorsteen en plaatsen dubbelwandige RVS rookkanaal;
  3. Verwijderen van de schoorsteen en geheel vervangen op traditionele wijze;
  4. Verwijderen van de schoorsteen en vervangen door een prefab lichtgewicht schoorsteen.

 

1. Verwijderen van de schoorsteen;

Soms is een rookkanaal niet meer in gebruik en de meeste eenvoudige oplossing is dan het verwijderen van de schoorsteen waarbij vervolgens het dak met het juiste bedekkingsmateriaal wordt ‘gesloten’.

 

2. Verwijderen van de schoorsteen en plaatsen dubbelwandig RVS rookkanaal;


De schoorsteen worden verwijderd maar het rookkanaal blijft intact. Er wordt in dit geval een dubbelwandige RVS schoorsteenkanaal geplaatst en eventuele allesbrander of haard blijft te gebruiken.

3. Verwijderen van de schoorsteen en geheel vervangen op traditionele wijze;


In bepaalde gevallen kan het wenselijk zijn om de schoorsteen op traditionele wijze te vervangen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn; esthetisch, monumentaal pand of bouwkundig.

(De richtlijnen zijn recent aangepast deze bouwwijze zal binnen het aardbevingsgebied niet langer worden toegepast. Een uitstekend alternatief is dan het plaatsen van een Prefab lichtgewicht schoorsteen)

4. Verwijderen van de schoorsteen en vervangen door een prefab lichtgewicht schoorsteen.

Het plaatsen van een prefab lichtgewicht schoorsteen is ook een van de mogelijkheden. Het grootste voordeel hiervan is dat er zonder verdere bouwkundige constructies kan worden geplaatst. De schoorstenen kunnen qua stijl en kleur helemaal aangepast worden aan de woning. Het vervangen van een traditioneel gemetselde schoorsteen door een prefab schoorsteen kan op dusdanige wijze dat het verschil niet te zien is.

Belangrijkste voordelen:

  • Composiet steenstrips (stenen en voegen hetzelfde als de woning).
  • Geen werking van het materiaal.
  • Steenstrips kunnen qua kleur en  nuance geheel worden afgestemd op bestaande metselwerk.
  • Onderhoudsarm
  • Sterk en duurzaam
  • 10 jaar garantie