Aardbevingsbestendige woning Den Andel

In Den Andel bouwen wij in een zeer kort tijdsbestek (15 werkweken) deze aardbevingsbestendige woning. Wij hebben het bestaande ontwerp aangepast zodat deze voldoet aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR 9998)*.  Voor het binnenwerk van de woning zal gebruik gemaakt worden van een houtskelet casco. De woning zal worden voorzien van gemetselde buitenmuren. Op deze pagina kunt u de bouw van week tot week volgen.

 *Het ontwerpen op aardbevingen is voor de Nederlandse constructiewereld betrekkelijk nieuw. Er is steeds meer behoefte aan richtlijnen die van toepassing zijn bij het ontwerpen en toetsen van aardbevingsbestendige gebouwen bij bevingen als gevolg van gaswinning. Op verzoek van het ministerie van Economische zaken werkt NEN samen met betrokken experts aan het opstellen van een Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR). Het ontwerp voor deze NPR 9998 is nu gepubliceerd en beschikbaar voor consultatie tot 1 april 2015. NEN streeft naar vaststelling van de definitieve NPR in het najaar van 2015. De minister van EZ zal aangeven op welke wijze de NPR in de praktijk toegepast dient te worden.

Week 16, de bouwwerkzaamheden in Den Andel zijn afgerond en de deadline is gehaald.

De aardbevingsbestendige woning in Den Andel is klaar.

 We zitten in week zestien, vorige week hebben we de laatste bouwwerkzaamheden in Den Andel afgerond en de deadline is gehaald. In een kort tijdsbestek is het gelukt om een aardbevingsbestendige woning neer te zetten. Hier zijn we dan ook erg trots op. Hieronder vind u de laatste fotoserie van dit project.

 


Week: 9 en 10, Plaatsing schuifdeuren, tegelwerk en plaatsing trap.

We zijn hard onderweg naar het halen van de deadline. De aardbevingsbestendige woning in Den Andel is zichtbaar in de buurt van de eindstreep. Het tegelwerk in het toilet en de badkamer is zo goed als af, de waskoker die vanuit de badkamer boven naar de wasruimte beneden gaat, is gereed. De trap is geplaatst en wordt op dit moment afgewerkt. Tussen de woonkamer en eetkamer is inmiddels een prachtige scheiding aangebracht door mooie schuifdeuren te plaatsen die in de muur verdwijnen.

 

Week 8: Verwijderen steigers en de start van de afbouwfase met stucwerk en binnenkozijnen.

Nu de steigers zijn verwijderd, is de vorm van de nieuwe woning in volle glorie te bewonderen. De grote zichtbare sprongen zijn gemaakt en de afbouwfase is gestart. We hebben de woning deze week voorzien van alle binnenkozijnen, er is gestart met het stucwerk en de voorbereidingen voor het tegelwerk in de badkamer en het toilet zijn getroffen.

 

Week 7: metselwerk, voegen, dakpannen, kunststof kozijnen en anhydrietvloeren

Er is weer een hoop gebeurd afgelopen week. Onze werkzaamheden in projectweek zeven bestonden uit: het afronden van het gevelmetselwerk, het voegwerk aan de gevel is voltooid, de dakpannen zijn gelegd, de kunststof kozijnen zijn geplaatst en we hebben de anhydrietvloeren gegoten. De kerstvakantie is inmiddels in volle gang terwijl de nieuwe aardbevingsbestedige woning in Den Andel er al prachtig uit ziet. In januari hervatten wij onze werkzaamheden waarbij we natuurlijk weer wekelijks een update geven!

 

Week 6: vervolg gevelmetselwerk, aanbrengen stelkozijnen, vervolg gipswanden en plafonds, plaatsing dakgoten, windveren en pannen.

Een week waarin de bouw lijkt te vertragen, maar niet is minder waar. De stappen die gemaakt worden, zijn minder visueel dan in de voorgaande weken maar we maken grote sprongen. De aardbevingsbestendige woning krijgt steeds meer vorm!

 

Week 5: Vervolg gevelmetselwerk, installatiewerk, gipsplaatwanden en plafonds, voorbereiding dakgoten

 

Week 4: Afmontage houtskelet, plaatsen lichtgewicht schoorstenen en aanvang gevelmetselwerk.

Bij het plaatsen van de prefab schoorstenen is gekozen voor een schoorsteen met nagenoeg eenzelfde steen als in de gevel. Dit zorgt voor een mooi geheel.

 

Week 3: opbouw muren aardbevingsbestendige woning in Den Andel

 

Week 2: storten vloeren aardbevingsbestendige woning in Den Andel

 

Week 1: fundering aardbevingsbestendige woning in Den Andel